Proč jíst avokádo každý den
Mezi mé nejoblíbenější jídlo patří určitě avokádo. Je to takový malý zázrak přírody a moc Vám doporučuji, dopřávat si ho několikrát týdně. Přečtěte si o avokádu pár věcí, které jste možná nevěděli a třeba to přesvědčí i Vás, že na něm opravdu něco je :-)
Klid - po avokádu neztloustnete
Pokud se stále vyhýbáte avokádu kvůli mylným informacím, že díky němu budete tlustí, děláte chybu. Nejen, že to není pravda, ale zároveň tím přicházíte o vynikající zdroj mononenasycených tuků – dobrých tuků, které najdete také v olivovém oleji. A co víc, tyto dobré tuky a obsažená vláknina pomáhají potlačit hlad. Studie ukazují, že jídlo, které obsahuje avokádo dokáže zasytit na déle, než jídlo, které ho neobsahuje. Měli byste tedy zvážit přidání několika plátků avokáda do Vaší každodenní stravy.
Avokádo je krémová, delikátní a živinová bomba
A co je tedy uvnitř avokáda tak zázračného? Kromě "dobrých" mononenasycených tuků, avokádo obsahuje spoustu živin, které prospívají Vašemu tělu. Pod tvrdou zelenou slupkou se skrývá:
- 14 minerálů
- protein, kompletní, se všemi 18 esenciálními aminokyselinami
- rozpustná vláknina, aby zachytila přebytky cholesterolu, které jsou společně s ní následně vyloučeny z těla
- fytosteroly
- polyfenoly
- karotenoidy
- omega 3
- vitamíny B-komplex, C, E a K.3
Avokáda jdou dobře kombinovat s ostatními potravinami
Díky jejich výrazné čerstvé chuti a krémové textuře, jdou avokáda dobře kombinovat s ostatními potravinami. Navíc avokádo může pomoci při vstřebávání karotenoidů, což jsou sloučeniny obsažené v oranžovém a červeném ovoci a zelenině.
Zde je několik způsobů, jak avokádo kombinovat:
- Přidejte čtvrt avokáda do Vašeho ranního smoothie.
- Dejte si polovinu avokáda jako výživnou přílohu k ranním vejcím místo chleba.
- Nakrájejte si několik plátků avokáda na chleba pro rychlou svačinku uprostřed dne.
- Přidejte půlku avokáda do Vašeho poledního salátu, abyste si udrželi pocit sytosti až do večeře.
- Přidejte avokádo do studené nebo horké polévky, abyste jí dodali vlákninu a živiny.
- Smíchejte s citrónovou šťávou, vodou, octem, kořením a vyšlehejte do výživné krémové zálivky na salát.
- Přidejte ke kuřeti, do hamburgerů, vaječných pokrmů nebo guacamole.
- Přimíchejte avokádo do ovoce a zeleniny i pro Vaše nejmenší.
Dopřejte si ho, stojí za to
Občas může být složité najít avokádo, které je zralé a připravené k jídlu v okamžiku, ve kterém zrovna potřebujeme. Takže trochu plánování dopředu je nutné. Praví milovníci avokáda doporučují zakoupit několik tvrdších avokád najednou a pak strategicky odstupňovat proces zrání, takže budete mít avokáda připravená v ten okažik, kdy budete chtít a všechny nedozrajou ve stejný čas. Abyste urychlili zrání, doporučuje se vložit celé avokádo (mohou být i dvě) do hnědého papírového sáčku, spolu s jablkem nebo banánem. Papírový sáček uzavřete a nechte ho při pokojové teplotě. Ovoce začne v pytlíku uvolňovat plyny, které pomáhají zrání. Zrání může trvat 1 – 3 dny, průběžně avokádo kontrolujte. Jakmile bude avokádo zralé, můžete ho vyjmou, nahradit nezralým a celý proces opakovat.
Několik tipů na závěr
Rádi byste kupovali avokáda v bio kvalitě? Tak to ani není nutné. Podle testů EWG (Environmental Working Group) z roku 2014 jsou avokáda nejméně zamořené ovoce pesticidy.
Rozřízli jste avokádo ještě před tím, než bylo úplně zralé? Dužinu co nejrychleji potřete citrónovou šťávou, aby nezhnědla, obě poloviny dejte k sobě a obalte je potravinářskou fólií. Poté ho vložte do lednice a nechte den nebo dva dozrát. Pokud by to nestačilo, můžete avokádo například rozmixovat do smoothie.
Na tom, jak krájíte a loupete avokádo záleží více, než si myslíte. Chcete-li to dělat správně, umyjte vnější slupku a osušte ji. Avokádo rozřízněte na polovinu podélně. Abyste vyndali pecku, použijte buď lžičku nebo vezměte nůž, zasekněte ho do pecky a začněte jím otáčet. Pecka se tak uvolní a Vy ji snadno vyndáte. Místo toho, abyste dužinu vybírali lžičkou, oloupejte slupku jemně prsty, abyste z něj dostali maximum. Ta část avokáda, která je nejblíže slupce, je nejvíce výživná.
Zdroj: Mind Body Green